Mazurska Manufaktura S.A., producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa, obejmie 100% udziałów wrocławskiego, rzemieślniczego Browaru Profesja. Zakup sfinansuje nową emisją akcji, którą obejmą obecni właściciele. Impulsem dla transakcji jest strategia rozwoju Spółki zakładająca rozszerzanie portfolio o pozycje kraftowe w wyniku konsolidacji lokalnych marek piwnych. Transakcja dzieje się w momencie przygotowań do debiutu na NewConnect. Wrocławski browar Profesja został założony w 2012 roku przez miłośników piwa i doświadczonych piwowarów domowych. Obecnie piwo z browaru można […]
Piwa regionalne
Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek niezwykle ciekawą propozycję dla konsumentów poszukujących nowych smaków piwnych – piwo z kategorii extra special bitter pod marką Andy’ ESB. Jest to pierwsze piwo górnej fermentacji w ofercie tego browaru. Pilsweizer liczy na zainteresowanie nowym piwem zarówno ze strony kobiet jak i mężczyzn. Jego cena detaliczna wyniesie ok. 7 zł. Jak mówią przedstawiciele browaru, Andy’s ESB to piwo będące hołdem dla starych angielskich mistrzów piwowarstwa i wierne oryginalnym tradycyjnym angielskim recepturom. To […]
W ciągu 4 lat sprzedaż piwa w Polsce ma spaść aż o 9 proc. To jednak nie będzie dotyczyło producentów piw regionalnych. Według analiz Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich w najbliższych latach segment piw premium będzie rósł w tempie 10 proc. rocznie. Z najnowszych danych Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy wynika, że Polacy będą pili coraz mniej alkoholu. Do 2016 roku aż o 9 proc. spadnie sprzedaż piwa. Zmniejszy się również zainteresowanie najbardziej tradycyjnym i popularnym […]
- 1