Wśród wielu produktów włoskiej marki Olitalia, specjalizującej się w dostarczaniu na stoły Europejczyków tak zwanego płynnego złota, czyli oliw z oliwek, znajduje się także Oliwa z wytłoczyn z oliwek. Powstaje ona z rafinowanej oliwy z oliwek oraz z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dzięki obróbce chemicznej posiada delikatny, nieostry smak oraz lekki aromat. Jak każda oliwa z oliwek posiada cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ krążenia oraz zapobiegają podnoszeniu się poziomu złego cholesterolu. Oliwa […]
Oliwa z oliwek
Dystrybutor marki Olitalia – firma Index Food, proponuje niepowtarzalną Oliwę Extra Vergine z aromatem trufli. Jest to połączenie najwyższej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia oraz znakomitych trufli, które dodadzą każdej potrawie wyrafinowanego i niezapomnianego smaku. Oliwa ta sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pieczonych mięs, sosów oraz wykwintnych makaronów. Nie zawiera ona cholesterolu, jest natomiast znana ze swoich właściwości prozdrowotnych: obniża ciśnienie, wzmacnia wątrobę, wykazuje nawet działanie antybakteryjne. Estetyczna butelka z kolorową etykietą, poza oczywistym […]
Z wielu rodzajów oliwy z oliwek najlepszą jakość zapewnia oliwa określana mianem EXTRA VERGINE, czyli pochodząca z pierwszego tłoczenia. Oliwa taka nie podlega termicznemu lub chemicznemu przetwarzaniu, a wytwarzana jest wyłącznie poprzez mechaniczne wyciskanie oliwy. Aby oliwa osiągnęła idealny smak i zachowała wszelkie najlepsze właściwości oliwek, niezwykle ważny jest maksymalnie krótki czas produkcji – oliwki, zebrane prosto z drzewa, powinny być przechowywane maksymalnie dobę, oczywiście w odpowiednich warunkach. Po upływie 24h nadchodzi czas na tłoczenie, […]
Wybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje, a zna je producent oliwy z oliwek extra vergine – Monini. Świeżo wytłoczona oliwa z oliwek extra vergine to w 100% naturalny sok z oliwek. Ma ona gęstą konsystencję, bardzo intensywny smak – charakterystyczny dla danej odmiany oliwek i okresu ich zbioru – […]
- 1