Kartacze

Kartacze z mięsem JAWO w nowym opakowaniu

Kartacze z mięsem Jawo

Kartacze, nazywane również cepelinami znane są przede wszystkim w północno-wschodniej Polsce. To potrawa regionalna, której podstawowym składnikiem są ziemniaki i dobrze doprawione mięso. Wyglądem przypominają nieco pyzy z mięsem, ale smakują trochę inaczej i różnią się od nich również kształtem – są większe i bardziej owalne. Wykonanie kartaczy jest dość trudne, czasochłonne i wymaga wprawy, dlatego najczęściej goszczą na stołach prawdziwych gospodyń znających się na kuchni. Wszystkim, którzy chcieliby zasmakować tego tradycyjnego dania, a nie […]

Kartacze z mięsem marki Jawo – smak kuchni wschodniej

Kartacze z mięsem Jawo

Kartacze to bardzo popularna potrawa na Podlasiu i w całej północno-wschodniej Polsce. O ich wyjątkowym charakterze świadczy fakt, iż zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kartacze to duże podłużne, ziemniaczane kluski wypełnione pysznym nadzieniem. Wewnątrz kartacza zazwyczaj kryje się aromatyczne mięso mielone, choć spotyka się także farsz grzybowy lub z kapusty kiszonej. Kartacze pochodzą z Litwy, gdzie nazywane są cepelinami. Dawniej przygotowanie tej potrawy, będącej przysmakiem całej […]