Jeszcze do niedawna osoby cierpiące na nietolerancję laktozy musiały sobie odmawiać latem lodów i lodowych deserów. Ale koniec z tym, na rynku pojawiły się właśnie lody bez laktozy.
Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że dotyka ona nawet co 3 osobę w Polsce. Jej objawem są głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Żeby się ustrzec przykrych konsekwencji, osoby dotknięte nietolerancją laktozy zmuszone są wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające laktozę.
Przez wiele lat na tej czarnej liście, obok sera, jogurtów i deserów mlecznych znajdowały się także lody, zwłaszcza wytwarzane na mleku. Powód? W tradycyjnych lodach znajduje się średnio aż 4,4g laktozy na 100 gramów. Teraz jednak lody mogą z powrotem wrócić do diety. Na rynku pojawiły się bowiem lody bez laktozy.
Deser przyjazny osobom z nietolerancją pokarmową stworzyła firma ANITA z Działoszyna. Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny. Możliwe to stało się dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.
Smak stworzonych lodów w niczym nie różni się od smaku tradycyjnych deserów tego typu. Jedyna różnica polega na tym, że zmieniono ich skład, usuwając z niego powodującą nietolerancję laktozę. Jest to więc deser przyjazny dla osób, które muszą przestrzegać ściśle określonej diety pozbawionej cukru mlecznego.
– mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy ANITA, produkującej lody.
Nowy produkt ma szansę przyjąć się na rynku. Na sklepowych półkach dostępne są już jogurty, sery, masła i margaryny bez laktozy. Od niedawna można kupić także mleko wolne od tej substancji. Lody stworzone przez markę ANITA są jednym z pierwszych deserów.
Póki co dostępne są one wyłącznie o smaku waniliowym i w opakowaniach 1l. Kupić je można w Carrefour, Netto oraz w sklepach grupy Specjał. Stworzone przez ANITĘ lody jako pierwsze w Polsce posiadają także certyfikat „Produkt bezglutenowy”, nadany za rekomendacją Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej.
***
P.P.Ch i P.R.-S. „Anita” Grzegorz Mordalski to producent lodów i mrożonek, działający na polskim rynku od 22 lat. W swojej ofercie „Anita” posiada zarówno lody (m.in. Różki, lody na patyku, sorbety, lody familijne, lody w kubkach), jak również mrożonki (m.in. pyzy, pierogi, uszka). Produkty „Anity” na rynku dostępne są zarówno pod marką własną firmy, jak również pod markami znanych sieci m.in. Biedronka, Carrefour, Netto, Kaufland, Tesco, Aldi, Intermarche, lewiatan i innych. Zakład produkcyjny oraz mroźnia „Anity” mieści się Działoszynie (woj. łódzkie).
Anita