Przebojem na polskim rynku mogą stać się w najbliższym czasie produkty przygotowane przez Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki z linii BEEFMASTER. Najwyższej jakości wyroby z mięsa wołowego mają przyczynić się także do popularyzacji jego spożycia w naszym kraju.
Zakład Przemysłu Mięsnego „Biernacki” to jeden z liderów w Europie Środkowej w zakresie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego. Obecnie ok 85 procent swojej produkcji przeznacza na eksport, co sprawia, że poza granicami kraju jest znany i ceniony bardziej niż w Polsce. Teraz za sprawą nowej linii produktów ma się to zmienić.
W Polsce średnie spożycie wołowiny na jedną osobę wynosi około trzech kilogramów. Dla porównania we Francji to czterdzieści kilogramów. Tak duża dysproporcja to wynik między innymi tego, że oferta produktowa na krajowym rynku obecnie nie zaspokaja potrzeb konsumentów. Spółka zamierza w najbliższym czasie wprowadzić produkty dla klienta indywidualnego oraz na potrzeby rosnącego rynku HoReCa pod marką Beef Master. Nabyte przez lata doświadczenia w zakresie produkcji mięsa wołowego w połączeniu z dogłębną analizą rynku pozwalają spółce stworzyć linię produktów kulinarnych najwyższej jakości. Zarząd firmy doszedł do wniosku, iż wprowadzenie na rynek i promocja produktów konfekcjonowanych i kulinarnych są w stanie spełnić oczekiwania rynku, a także zmienić preferencje konsumentów, poprzez zachęcenie klientów do spożywania zdrowej, wysokojakościowej, polskiej wołowiny.
-mówi Tomasz Kubik, Prezes ZPM Biernacki.
Produkty z linii BEFFMASTER będą wytwarzane na nowoczesnych urządzeniach, dostarczonych przez światowych liderów technologii produkcji i pakowania mięsa. Zaprojektowano również odpowiednie opakowania i ich grafikę. Produkty z tej linii będą dedykowane zarówno dla klientów indywidualnych, jak i kanału HoReCa.
Zamierzamy wypromować kulturę spożycia wołowiny w Polsce i nie ma tutaj miejsca na kompromisy. Klient zasługuje na to, aby otrzymać produkt najwyższej jakości, zawierający 100% mięsa. Nasze bezpośrednie kontakty z producentami wołowiny ze światowej czołówki we Francji, Włoszech, Irlandii, Argentynie i Urugwaju pozwalają nam na wdrożenie pomysłów i skorzystanie z doświadczeń rynków wysokorozwiniętych. Grzegorz Cielecki, który jest kapitanem reprezentacji polskich kucharzy, przygotowuje specjalnie dla nas receptury i potrawy dla poszczególnych partii mięsa.
– mówi Marek Ściślak, Dyrektor Zakładu.
Produkty pod marką BEEFFMASTER pojawią się na rynku w lipcu 2012 roku.
***
Informacje o firmie:
Zakład Przemysłu Mięsnego „Biernacki” powstał w 1993 roku i od początku swojej działalności zajmował się produkcją mięsa wieprzowego i wołowego. W 2009 roku Zarząd podjął decyzję w zakresie specjalizacji w produkcji mięsa wołowego i rozszerzania asortymentu produktów linii wołowej. Obecnie 95% wolumenu produkcji to produkty linii wołowej, co pozwoliło spółce osiągnąć pozycję lidera na krajowym rynku wołowiny. Zorganizowaną część zakładu stanowi ubojnia zwierząt, rozbiór mięsa, konfekcja, wytwórnia wędlin, rozwinięta baza logistyczno magazynowa z chłodnią składową, a także oczyszczalnia ścieków i linia przerobu produktów ubocznych uboju. Twórcą firmy oraz jedynym udziałowcem jest Pan Wojciech Biernacki.
ZPM Biernacki