Brakuje Ci pomysłu na proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne ciasteczka? Nic straconego! Mamy dla Ciebie przepis, który nie może się nie udać.
Czasem ochota na małe słodkie co nieco zaskakuje nas w najmniej oczekiwanym momencie. Warto wówczas sięgnąć po kruche, lekko kwaskowate ciasteczka cytrynowe Limmi.
Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak w 100% wynagradza piętnastominutowy okres oczekiwania, gdy zniewalający zapach z piekarnika roznosi się po całym mieszkaniu. Podstawą tego przepisu jest sok Limmi, wyciśnięty z najlepszych cytryn, który przywołują na myśl obraz skąpanej w gorącym słońcu Sycylii.
Dzięki praktycznemu opakowaniu Limmi możemy cieszyć się świeżym sokiem z cytrusów nawet przez 9 miesięcy, dlatego w każdej chwili, gdy tylko najdzie nas ochota, możemy wyczarować także proponowane przez nas ciasteczka.
Ciasteczka cytrynowe – przepis:
- 400g mąki;
- 240g cukru;
- 200g masła;
- 1 całe jajko;
- 2 żółtka;
- 12 łyżeczek soku z cytryn Limmi;
- szczypta soli;
- można dodać także kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasteczka cytrynowe – przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe ciasteczka. Wycięte ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min.
SMACZNEGO!
Index Food