Zrównoważone święta z Goodvalley – mniej, ale lepiej!

GoodvalleySuto zastawione stoły, wspólne, rodzinne ucztowanie i… tony zmarnowanej żywności. Niestety, w taki sposób można podsumować święta od strony konsumpcji. Ale nie musi to tak wyglądać. Sprawmy, by w tym roku były one zrównoważone. Goodvalley proponuje – ograniczmy mięso i wędliny na stołach, ale niech będą to produkty najwyższej jakości. W tym, jak i w wielu innych przypadkach – mniej znaczy lepiej!

Tuż przed świętami, ruszamy do sklepów, by kupić produkty do przyrządzenia uroczystych potraw na rodzinne ucztowanie. Niestety, mimo własnych doświadczeń z poprzednich lat czy wielu dostępnych badań i raportów dot. marnotrawstwa – wciąż kupujemy i gotujemy za dużo, przez co sporą część z tego wyrzucamy, szkodząc planecie 1. Co roku w Polsce prawie 5 mln ton żywności trafia do kosza, z czego aż 60% marnuje się w naszych domach 2. Możemy jednak temu zapobiec. Postawmy na jakość, nie na ilość. Idąc do sklepu, nie napełniajmy toreb po brzegi. Róbmy zakupy świadomie – kupujmy mniej, ale lepiej. Dzięki temu, po świętach nie wyrzucimy jedzenia, a nasza rodzina będzie miała okazję smakować najlepszych potraw.

Jako społecznie i klimatycznie odpowiedzialna firma, nie chcemy pozostawać bierni wobec ogromnej ilości marnowanej żywności. Zachęcamy, by tegoroczne święta przygotować w duchu „mniej, ale lepiej”. Wierzymy, że takie podejście może przyczynić się do ograniczenia wyrzucanego jedzenia do minimum, tym samym przysługując się środowisku. Z naszej strony zapewniamy najwyższej jakości mięso i wędliny, które wytwarzamy w sposób zrównoważony, z chowu bez antybiotyków, osiągając przy tym zerowy ślad węglowy.

– mówi Paweł Nowak, prezes Goodvalley.

Goodvalley – jakość w produkcji mięsa i wędlin

Firma kompleksowo dba o cały proces wytwarzania mięsa według idei „od pola do stołu” – dba o zwierzęta, prowadzi własne uprawy, stanowiące bazę do pasz, wykorzystuje odpady z upraw dla użyźniania pól lub jako paliwo do własnych biogazowni, a także ogranicza transport, materiały i zasoby, aby zmniejszyć zanieczyszczenie.

Pod marką Goodvalley znajdziemy zarówno świeże mięso wieprzowe, m.in. stek ze schabu, policzki wieprzowe, schab czy karkówkę, jak i mięsne wyroby, takie jak szynka, kabanosy, parówki. Obecnie, produkty dostępne są dla polskich konsumentów w sklepach sieci Biedronka, Aldi, Kaufland, Carrefour, E.Leclerc, Tesco, Netto, Auchan, Żabka, a także frisco.pl i dodomku.pl.

Goodvalley - Dolina DobraGoodvalley to teraz Dolina Dobra

Goodvalley – producent mięsa z Przechlewa w woj. Pomorskim, w 2022 roku zmienił nazwę na Dolina Dobra. Marka chce w ten sposób mocniej podkreślić swoje lokalne pochodzenie.

***
O firmie

Firma Goodvalley została założona w Polsce ponad ćwierć wieku i od tamtej pory na stałe wrosła w krajobraz terenów rolnych Pomorza. To firma rolniczo-przetwórcza ze skandynawskimi korzeniami specjalizująca się w produkcji wieprzowiny w autorskim, certyfikowanym systemie bez użycia antybiotyków. Dodatkowo firmę wyróżnia to, że w swoich produktach nie stosuje konserwantów, a opakowania produktów pochodzą z recyklingu. Cały proces produkcji jest zrównoważony i prowadzony zgodnie z zasadami produkcji „od pola do stołu”. Firma szczególną uwagę przywiązuje do zagadnień związanych z ochroną klimatu. Jako jedyna znana na świecie firma z branży mięsnej posiada certyfikowany zerowy ślad węglowy. Goodvalley ogranicza emisję gazów cieplarnianych na każdym etapie swojej działalności oraz produkuje zieloną energię we własnych biogazowniach. Jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne społecznie, Goodvalley jest aktywnym partnerem lokalnych społeczności i blisko z nimi współpracuje.
Firma stanowi synonim nowoczesnego polskiego rolnictwa. Wyznaczając trendy w hodowli, uprawie roślin i produkcji biogazu tworzy ponad 1500 miejsc pracy, operując na areale przekraczającym 13 tysięcy hektarów.
Spółka jest zarówno pionierem technologii, jak i największym producentem czystej energii pochodzącej z biogazowni rolniczych.

Goodvalley


1 Nie marnuj jedzenia 2020, Raport Federacji Polskich Banków Żywności
2 “Skala marnotrawstwa żywności w Polsce”, Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w ramach projektu PROM, 2020.

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.